Släktträffen 2010

 

Lördagen den 4 september samlades vi, 24 personer, i vår släktförening till den varannan år återkommande släktträffen. I år var det dessutom 30 års jubileum. Föreningen startades av Per Ronquist tillsammans med Kerstin Jonmyren och Fredrik Ronquist.

 

Till årets släktträff hade Johanna Ronquist med assistans av Gunilla Segerdahl arbetat fram ett trevligt och lärorikt program. Vi samlades utanför Uppsala domkyrka för att gemensamt gå till Katedralkafeét och där avnjuta lätt förtäring. Vi genomförde en enklare förhandling där vi tog upp frågor som nästa släktträff 2012, föreningen ekonomi, hemsidan och övriga frågor. Nästa släktträff beslöt vi att den skulle äga rum på Gotland. Beslut efter handuppräckning. Känner sig någon uppmanad att samordna den träffen så ta gärna kontakt med Johanna. E- mail: j.ronquist@gmail.com

 

Jubileumstalare var Per Ronquist och Kerstin Jonmyren. Per Ronquist talade om sin farfar JA Ronquist som gjort klassresan från bonddräng till kontraktsprost för sudertredingen. Kerstin Jonmyren talade om gamla tiders mattraditioner och om ett annat prästöde. Johanna och Gunilla var rörande överens om att de hade disponerat alldeles för knappt med tid för föredragshållandet. Båda ämnen var mycket intressanta.

 

Vår kultur- och utbildningsvandring fortsatte därefter till Uppsala domkyrkas  skattkammare. Vi fick beskåda de högt skattade från medeltid till nutid av textilier bland annat drottning Margaretas gyllene kjortel och dräkterna från sturemorden, mässhakar mm. Vi hade också turen att få se den pågående sommarutställningen med brudkronor.

 

Vi som var närvarande vill tacka Johanna och Gunilla för en väl genomförd släktträff och samtidigt tacka våra jubileumstalare.

Rapportskribent: Nils Ronquist


                       

 

 

 


 

 
stäng