75-års fest för Per Ronquist i Örebro den 23 maj 2009 - Av Stina Ronquist


På morgonen den 21 maj 2009 var det äntligen dags att låsa ytterdörren härhemma på Tjörn och ge oss iväg till Pers stora 75-års fest i Örebro. Förväntningarna var stora och humöret på topp. Äntligen skulle vi få träffa farmor och farfar, fastrar och farbröder, kusiner, sysslingar, pysslingar och annat kul folk som finns i Örebro så här
års! Per_75_1.jpgPå fredagen den 22 maj fyllde Per 75 år och det firade vi med fika tillsammans med alla barn och barnbarn. Alla respektive till barnen var också med som bonus. Gott fika var det och Per blev nöjd över sin present. En "spikmatta" med extra sköna taggar att lägga sig på för att få igång cirkulationen. Mmm! Förhoppningsvis kommer vår hurtiga Per att bli ännu hurtigare med denna mirakel tingest!
Ingen fest utan stora förberedelser. Alla barn var inblandade i diverse förberedelser och en av dem var att förbereda lokalen för vad som komma skulle. Utrustade med larmkoder och låskort gav vi oss iväg till SCB huset för att inspektera de fina lokalerna.


Riktigt kul blev det när ljudanläggningen skulle testas och Katarina beat boxade som värsta proffset! Så bra att benen på Magnus och Per helt enkelt inte kunde stå still. Per_75_2.jpg


Nästan lite roligare ändå blev det när vi skulle ta oss ut ur denna larmade byggnad. Vi insåg efter en stund att ingen av oss kom ihåg hur vi skulle ta oss ner till parkeringen. Vi hade nog alla lämnat våra naturliga GPS: er därhemma. De anställda i huset hade nog sina funderingar när vi irrade runt. Efter några olika manövrar och fadäser så lyckades vi ändå att ta oss ut och kunde glatt konstatera att förberedelserna i lokalen gick bra.

 

Lördag var dagen för den stora festen. Jag tror att de flesta med efter namnet Ronquist hade lite utkik både ute i staden och på hotellet efter kusiner och andra släktingar. Det annars så lite ovanliga efternamnet skapade förvirring för receptionen. 31 rum var uthyrda inför festen och de flesta av gästerna hette Ronquist i efternamn.
Det gällde att ha koll på förnamnen, med andra ord. Jättefina rum och bra service gav en känsla av en mini lyxsemester.
Kl. 17.00 tog jubilaren emot sina gäster i SCB huset. Per välkomnade alla de 95 som tackat ja till inbjudan.
 Per_75_3.jpg
Alla var vi tacksamma och glada för inbjudan, och även väldigt nyfikna på alla dem som vi inte träffat på länge eller kanske inte träffat alls.
Barnen var nyfikna på alla andra barn som var ungefär lika långa som de själva.
Per hade fullt upp med att komma ihåg alla namn och till vilka ansikten som namnen hörde.
Olof var lysande som toast master och tog väl hand om alla gäster.
 
Efter en smaskig välkomstdrink var det dags att förflytta oss in i matsalen där en medelhavs buffé var uppdukad. Per började med att presentera oss alla och hur vi alla hörde ihop. En eloge till Per som kom ihåg alla namn och deras sammanhang och som dessutom så fantastiskt utförligt förklarade det för oss alla! Buffen var alldeles särskilt god och de flesta åt nog efter måttot: "Ät tills du skäms". Vi blev alla både mätta och belåtna efter flera timmars ätande. Under tiden hölls det tal, det sjöngs och spelades för Per. Per_75_4.jpg
Kaffe, tårta och rinnande alkoholhaltiga tillbehör serverades framåt kvällen. Återigen mumsade vi alla och blev ännu mer mätta och belåtna.

Det var verkligen roligt att träffa alla. Tack, Per för att du fyllde år, för att du ordnade detta, för god mat och för en kul kväll!
Vid 12-snåret började de yngre festdeltagarna att tröttna och därför gav sig de flesta iväg hemåt. "Ungdomsgänget" var dock fortfarande så pass pigga att de gav sig ut i nattvimlet och roade sig på puben till kl. 3 på morgonen!

Ingen fest utan en dagen efter. Frukosten på hotellet var en upplevelse. Med fin utsikt över slottet, en frukost buffé med allt och lite till samt kul sällskap (igen!) av en massa Ronquist:ar så blev den en långsittning för de flesta.
 
Per_75_5.jpgIngen fest utan städning. Magnus, Katarina, Peter och Henrik såg till att lokalen var i sin ordning och städade upp efter oss andra. Som avslutning lekte vi "det stora tabberaset i statsparken". Då mumsade vi i oss några av resterna från festen och mådde allmänt gott i solskenet. En kändis var också där och gottade sig. Dermont Clemenger från Let´s Dance var där med sin familj, och glad var Simon när Dermont vinkade till honom.
Snipp, snapp snut, så var festen slut. Vi körde mätta, belåtna, glada men trötta hem till ön i väster igen. Tack alla Ronquist:ar och Per för den stora festen i Örebro! Det här är något som alla barn, barnbarn och alla ingifta kommer att minnas med ett leende i tankarna. Definitivt.


Per_75_6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
stäng